ciag geometryczny
wojtek: Suma trzech początkowych wyrazów c.geo. = 21 a suma trzech kolejnych =168, który wyraz jest
równy 96
jak mam się zabrać do takiego zadania nie mając podanego a1 lub q ?
| | 1−q3 | |
próbowałem coś takiego 21= {a1 * |
| ⇒ 21−21q= a1(1−q3)(1−q) |
| | 1−q | |
lub 21=3a1 => a1=7 ale to raczej nie tak
jakieś wskazówki?
13 kwi 12:51
Jerzy:
Taka jest dokładna treść ?
13 kwi 12:55
wojtek: suma trzech początkowych wyrazow ciagu geometrycznego jest rowna 21, a suma trzech nastepnych
wyrazow wynosi 168. Który wyraz tego ciągu jest równyn 96
13 kwi 12:57
Jerzy:
a1(1 + q + q2) = 21
a1(q3 + q4 +q5) = 168
teraz podziel drugie przez pierwsze.
13 kwi 13:01
Tadeusz:
a
1(1+q+q
2)=21
a
1q
3(1+q+q
2)=168
13 kwi 13:03
Tadeusz:
a1=3
q=2
an=3*2n−1
13 kwi 13:49