granice jednostronne
wojtek: | | 1 | | 1 | |
lim x→2− ( |
| + |
| ) jak sie do takich zadan zabierać? bo mam zakodować 3 |
| | 4x−8 | | 4−x2 | |
pierwsze liczby roz. dziesiętnego
13 kwi 11:39
Jerzy:
Sprowadź do wspólnego mianownika.
13 kwi 11:45
wojtek: i po wymnażać? te mianowniki?
13 kwi 11:50
Jerzy:
Nie .... najpewniej coś się poskraca.
13 kwi 11:51
wojtek: doszedłem do tego
wspólny mianownik, w liczniku delta i mam to
| | −(x+2)2 | |
limx−>2− = |
| |
| | (4x−8)(4−x2) | |
13 kwi 11:54
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| ... i teraz sprowadzaj do wspólnego mianownika. |
| | 4(x−2) | | (x+2)(x−2) | |
13 kwi 11:56
wojtek: ok rozpisałem mianownik tak
| | −(x+2)2 | | −1 | |
lim x>2− |
| i po skroceniu wyjdzie w liczniku |
| i |
| | −4(x+2)(2−x)(2+x) | | −4(2−x) | |
normalnie to liczyc?
13 kwi 11:58
Jerzy:
| | −6 | | −6 | |
= limx→2− |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | 4(x+2)(x−2) | | 0− | |
13 kwi 12:04
wojtek: ale mam w poleceniu, że mam zakodować trzy pierwsze cyfry po rozwiniecu dziesietnego
otrzymanego wyniku
13 kwi 12:07
Jerzy:
Być może,że ja się pomyliłem.
13 kwi 12:09
13 kwi 12:13
Jerzy:
Tak , już widzę swój błąd ...w pierwszym mianowniku przyjąłem: 4x + 8 , zamiast 4x − 8
13 kwi 12:15
Jerzy:
| | x+2 − 4 | | 1 | | 1 | |
Powinno być: = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 4(x−2)(x+2) | | 4(x+2) | | 16 | |
13 kwi 12:19
wojtek: mozesz mi to dokladniej rozpisać bo nie wiem skad taki licznik ci wyszedł
13 kwi 12:25
Jerzy:
Popatrz 11:46
| | x+2 | | 4 | | x − 2 | | 1 | |
..... = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4(x−2)(x+2) | | 4(x−2)(x+2) | | 4(x−2)(x+2) | | 4(x+2) | |
13 kwi 12:30
Jerzy:
Wyrażenie: x − 2 z licznika skraca się z mianownikiem.
13 kwi 12:30
Jerzy:
Tzn: 11:56
13 kwi 12:32
wojtek: wielkie dzięki!
13 kwi 12:35