Znajdź równanie stycznej do krzywej
Maturzystka_iga: Czesc, mam problem z tym zadaniem

Nigdzie nie mogłam go znaleźć więc dodaje i proszę o
pomoc. Wynik to :y= 1,5x − 2,5
Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− 2/x
2, która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y= −2/3 x + 1
Wyliczalam sobie pochodną i potem szukałam punktu styczności ale nie mogłam znaleźć f(x0) i w
sumie na tym się zatrzymalam. Jest w ogóle potrzeba wyliczania tego punktu ?
13 kwi 11:13
13 kwi 11:15
Maturzystka_iga: Do tego doszłam , wyliczalam że x0 = 2 ( o ile dobrze to obliczylam) ale nie wiem jak mam
obliczyć druga współrzędne punktu stycznosci
13 kwi 11:19
Jerzy:
OK , x0 = 2
Styczna: y = f'(2)(x − 2) + f(x0)
13 kwi 11:20
Maturzystka_iga: No to tak , mam wszystkie dane do równanie stycznej oprócz tego f(x0) i niestety nie wiem jak
mam to wyliczyć
13 kwi 11:23
Jerzy:
To jest wartość funkcji w punkcie: x0.
13 kwi 11:26
Maturzystka_iga: Aaa o matko , faktycznie

Tylko hmm w takim razie f(x0) wychodzi mi 1.5 więc ostatecznie 3−1,5 wynosi 1,5 a w
odpowiedziach jest 2,5

Cos musiałam pokręcić
13 kwi 11:33
Jerzy:
| 2 | | 1 | |
f(x0) = f(2) = 2 − |
| = 2 − |
| = 1,5 |
| 4 | | 2 | |
| 3 | |
y = |
| (x − 2) + 1,5 = 1,5x − 1,5 |
| 2 | |
Masz błąd w odpowiedzi.
13 kwi 11:36
Maturzystka_iga: Widocznie tak, bo też mi tak wyszło

Super , bardzo dziękuję za szybką pomoc
13 kwi 11:40