Prawdopodobieństwo wylosowania
Syyl: W każdej z dwóch szuflad biurka znajduje się 50 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 50 − każda
kula w szufladzie ma inny numer.Z obu szuflad wyjmujemy losowo po jednej kuli. Oblicz
prawdopodbieństwo wylosowania:
a) kul z tym samym numerem
b) kul, których suma numerów jest równa 51
Wiem, że Ω= 50*50
Nierozumiem, jak obliczyć A, proszę o pomoc
13 kwi 10:20
House: A=(1,1),(2,2),(3,3)...(50,50)=50
13 kwi 10:22
Syyl: W b) analogicznie, dzięki wielkie już rozumiem
13 kwi 10:23