matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica w nieskonczonosci
przemo:
Obliczyc granicę w nieskończoności:
(n−3)
101
(n+5)
101
13 kwi 09:21
przemo:
pomyłka, w liczniku jest potęga 100
13 kwi 09:22
Jerzy:
n
100
(1 − 3/n)
100
= lim
=
n
101
(1 +5/n)
101
1
(1 − 3/n)
100
1
lim
*
= [
] = 0
n
(1 +5/n)
101
∞
13 kwi 09:42