szereg
qweqwe: szereg
∞
∑ (n+1/n−1)n
n = 1
Pomoże ktoś z tym szeregiem?
12 kwi 22:30
Adamm: czy szereg wygląda dokładnie tak jak napisałeś, czy zapomniałeś o nawiasach?
12 kwi 22:32
qweqwe:
n+1
( _______ ) n licznik i mianownik w jednym nawiasie do potęgi n
n − 1
12 kwi 22:34
Adamm: | | 2 | |
wiesz jak policzyć limn→∞ (1+ |
| ) n  |
| | n−1 | |
12 kwi 22:35
qweqwe: nie bardzo
12 kwi 22:47
Adamm: w porządku
taka jest definicja tej liczby
| | 2 | | 2 | |
limn→∞ (1+ |
| )n = limn→∞ ((1+ |
| )(n−1)/2)2n/(n−1) |
| | n−1 | | n−1 | |
teraz korzystamy z własności że jeśli a
n>0 oraz a
n→a, b
n→b to
lim
n→∞ a
nbn = a
b
| | 2 | |
limn→∞ ((1+ |
| )(n−1)/2)2n/(n−1) = e2 |
| | n−1 | |
ciąg nie spełnia warunku koniecznego
12 kwi 22:49
Adamm: napisałem ciąg na końcu, chodziło mi oczywiście o szereg
12 kwi 22:50
qweqwe: Dziękuję bardzo! a o jaki warunek konieczny chodzi w tym przypadku?
12 kwi 23:16
Adamm: warunek konieczny zbieżności szeregu
na to by szereg ∑n=1∞an był zbieżny potrzeba by limn→∞ an = 0
12 kwi 23:17
qweqwe: ok, już wiem. Dzięki bardzo za pomoc!
12 kwi 23:18