Równanie Trygonometryczne
Zdzisław: cos3x+sin3x=cosx+sinx
cos3x−cosx=sinx−sin3x
| | 3x+x | | 3x−x | | x+3x | | x−3x | |
−2sin |
| sin |
| =2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−2sin2xsinx=2cos2xsin(−x)
−2sin2xsinx=−2cos2xsinx //:(−2)
sin2xsinx=cos2xsinx
sin2xsinx−cos2xsinx=0
sinx(sin2x−cos2x)=0
sinx=0 ∨ sin2x=cos2x
x=kπ, k∊ℤ
∨
sin2x−cos2x=0
| √2 | | π | | 2 | |
| sin(2x− |
| )=0 //* |
| |
| 2 | | 4 | | √2 | |
Odpowiedź końcowa:
x=kπ, k∊ℤ
Czy zrobiłem dobrze?
12 kwi 20:28
Adamm: tą drugą część można było prościej zrobić
sin2x=cos2x
sin2x=sin(π/2−2x)
2x=π/2−2x+2kπ ∨ 2x=π/2+2x+2kπ
x=π/8+kπ/2 k∊ℤ
wygląda ok
12 kwi 20:33
Adamm: albo można było zrobić tak
cos3x+sin3x=cosx+sinx
sin(π/2−3x)+sin3x=sin(π/2−x)+sinx
2sin(π/4)cos(3x−π/4)=2sin(π/4)cos(x−π/4)
3x−π/4=x−π/4+2kπ ∨ 3x−π/4=π/4−x+2kπ
x=kπ ∨ x=π/8+kπ/2
12 kwi 20:36
Zdzisław: Ooo dzięki za dobre rady, na pewno się przyda, dziękuje
12 kwi 20:39