Całka spr
Michał: Cześć mam problem z całką ∫x*√a−x nie wiem czy robię ją nawet dobrze.
12 kwi 19:27
Adamm: | | 2 | | 2 | |
∫x*√a−xdx=− |
| *x*√(a−x)3+ |
| ∫√(a−x)3dx=... |
| | 3 | | 3 | |
12 kwi 19:28
Michał: t=a−x ⇒ a−t=x −∫(a−t)*t1/2 Dt Potem to już ze wzorów, czy takie przejscie jest poprawne ?
dt=−dx
12 kwi 19:28
'Leszek: Mozna podstawic : a− x = t2 ⇒dx = −2tdt oraz x = a − t2
Czyli : ∫ x*√a−x dx = ∫ (t2 − a ) *2t dt = .....
12 kwi 19:36
jc:
| | 2 | | 2 | |
∫ x √x−a dx = ∫ [(x−a)3/2 + a(x−a)1/2] dx = |
| (x−a)5/2 + |
| (x−a)3/2 |
| | 5 | | 3 | |
12 kwi 19:38
Michał: Ach, jakie to łatwe się to teraz zrobiło.... Dzięki wielkie.
12 kwi 19:39
jc: zgubiłem a przy drugim składniku. Powinno być
| | 2 | | 2 | |
= |
| (x−a)5/2 + |
| a (x−a)3/2 |
| | 5 | | 3 | |
12 kwi 19:40
Adamm: i...
stałą
12 kwi 19:41
jc: Niechcący zmieniłem znaki
x
√a−x = a
√a−x − (a−x)
√a−x = a (a−x)
1/2 − (a−x)
3/2
| | 2 | | 2 | |
∫ = − a |
| (a−x)3/2 − |
| (a−x)5/2 |
| | 3 | | 5 | |
12 kwi 19:43
jc: I znów usterka (znak przy drugim składniku), ale przecież znasz już wynik.
12 kwi 19:44
Michał: Coś mi nie pasowało i sprawdzałem obliczenia kilka razy

Ale wszystko gra.
12 kwi 19:49
Mariusz:
| | x2 | | 1 | | −x2 | |
∫x√a−xdx= |
| √a−x− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 4 | | √a−x | |
| | x2 | | 1 | | ax−x2−ax | |
∫x√a−xdx= |
| √a−x− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 4 | | √a−x | |
| | x2 | | 1 | | a | | (−1) | |
∫x√a−xdx= |
| √a−x− |
| ∫x√a−xdx− |
| ∫x |
| dx |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2√a−x | |
| 5 | | x2 | | a | | (−1) | |
| ∫x√a−xdx= |
| √a−x− |
| ∫x |
| dx |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2√a−x | |
| | (−1) | |
∫x |
| dx=x√a−x−∫√a−xdx |
| | 2√a−x | |
| | (−1) | | a−x | |
∫x |
| dx=x√a−x−∫ |
| dx |
| | 2√a−x | | √a−x | |
| | (−1) | | −x | | −1 | |
∫x |
| dx=x√a−x−2∫ |
| dx+a∫ |
| dx |
| | 2√a−x | | 2√a−x | | √a−x | |
| | (−1) | |
3∫x |
| dx=x√a−x+2a√a−x |
| | 2√a−x | |
| | (−1) | | 1 | |
∫x |
| dx= |
| (x+2a)√a−x+C |
| | 2√a−x | | 3 | |
| 5 | | x2 | | a | |
| ∫x√a−xdx= |
| √a−x− |
| (x+2a)√a−x+C1 |
| 4 | | 2 | | 6 | |
| 5 | | 1 | |
| ∫x√a−xdx= |
| (3x2−ax−2a2)√a−x+C1 |
| 4 | | 6 | |
| | 2 | |
∫x√a−xdx= |
| (3x2−ax−2a2)√a−x+C |
| | 15 | |
13 kwi 10:57