oblicz
kamil852: oblicz:
sin
2x/cosx + cos
2x/sinx jeśli sinxcosx=1/3 gdzie x jest kątem ostrym.
przekształcilem równanie i doszedlem do postaci sinx
3+cosx
3/sinxcosx. Nie wiem w jaki sposób
mam obliczyć licznik
12 kwi 19:17
kamil852: w liczniku zastosowałem też wzór skróconego mnożenia ale dalej dało to niewiele
12 kwi 19:18
5-latek: Czyli dostaniesz tak
| (sinx+cosx)(sin2x−sinxcosx+cos2x) | | −(sinx+cosx)(sinxcosx) | |
| = |
| |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
12 kwi 19:38
Eta:
| | 5 | | 5 | |
1+2sinx*cosx= |
| ⇒sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 5 | | √15 | |
(sinx+cosx)2= |
| ⇒ sinx+cosx= |
| |
| | 3 | | 3 | |
sin
3 x+cos
3x=(sinx+cosx)
3−3sinx*cosx(sinx+cosx) =.......
to
W= 3* ......
12 kwi 21:32
kamil852: nie wiem tylko jak obliczyć postać sinx+cosx
13 kwi 16:49
kamil852: .
13 kwi 18:51