trygonometria
clown fiesta: | | 4 | | π | | 4 | | π | |
Wiadomo, że sinx= |
| i xE( |
| ,π) i cosy= |
| i xE(0, |
| ).Oblicz sin(2x+y) |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
12 kwi 19:16
Adamm: sin(2x+y)=sin(2x)*cosy+siny*cos(2x)=
=2sinx*cosx*cosy+siny*cos2x−siny*sin2x=...
wystarczy wyznaczyć cosx oraz siny
12 kwi 19:22
clown fiesta: | | 3 | | −4 | |
wychodzi mi cosx= |
| (zrobiłem to z "jedynki") w odpowiedzi jest |
| =cosx |
| | 5 | | 5 | |
to na pewno ze względu na przedział bo znajduje się w drugiej ćwiartce, ale nie bardzo rozumiem
co zrobić.
wiem , że w drugiej cosinus jest ujemny
12 kwi 19:42
Adamm: sin2x+cos2x=1
16/25+cos2x=1
cos2x=9/25
cosx=−3/5 lub cosx=3/5
zapamiętaj to sobie dogłębnie
jeśli mamy kwadrat, to możemy mieć zarówno + jak i −
12 kwi 19:45
12 kwi 19:45
clown fiesta: dobra rozumiem
12 kwi 19:46