Planimetria
Ollaa: Kart ostry równoległoboku ABCD ma 60. Przekątna BD ma długość 12 i jest prostopadła
do boku. Oblicz obwód i pole tego równoległoboku.
Proszę o rysunek i obliczenia
12 kwi 19:03
5-latek:

Masz trojkat 30,60,90
o
12 kwi 19:11
Ollaa: Okey dalej sobie poradze
12 kwi 19:15
Ollaa: A jak obliczyć wysokość?
12 kwi 19:24
Adamm: masz |AD| oraz |DB|
przyrównaj pola
12 kwi 19:26
Ollaa: Cos mi nie wychodzi a wynosi 4√3 b=8√3 cos chyba robię źle
12 kwi 19:28
Ollaa: Jednak wychodzi tylko z h nie wychodzi
12 kwi 19:29
Adamm:
12 kwi 19:30
Adamm: a drugą już masz, to twoja przekątna
12 kwi 19:31
5-latek:

Masz nasteny trojkat 30,60 90. wylicz DE (wysokosc
12 kwi 19:34
Ollaa: A pole wyszło mi 24√3 a powinno być 48√3 to czemu za wysokość jest wzięte 12? Jak wysokość
wynosi 6
12 kwi 19:35
Ollaa: ?
12 kwi 19:46
12 kwi 19:52
piotr: przekątna BD równoległoboku dzieli na połowy, które są jednocześnie połowami trójkąta
równobocznego o wysokości 12, bokiem a
12 kwi 19:59
Ollaa: | | 24 | |
Zle chyba to co napisałes jest. Ja mam ze a=4√3 a nie |
| |
| | √3 | |
12 kwi 20:02
piotr: u mnie a to bok AB
12 kwi 20:17
Eta:

Obwód L= 24
√3
12 kwi 20:58