Odchylenie standardowe
Doris: Uczniom pewnej szkoly zadano pytanie "ile razy w ostatnim miesiacu byles na basenie"
procentowy rozkład :
10%−0−ilość wejść na basen
10%−1−ilość wejść na basen
5%−2−ilość wejść na basen
55%−4−ilość wejść na basen
20%−8−ilość wejść na basen
srednia ostatnich obecności na basenie wynosi 4.
a)Oblicz odchylenie standardowe miesięcznej liczby obecności na basenie
(ma wyjść 2,43 ale nie wiem jak to policzyć )
Proszę o rozwiązanie i dziękuję .
12 kwi 19:00
'Leszek: Oblicz srednia wazona , masz wzor w podreczniku i nastepnie odchylenie standardowe
wedlug podanego w podreczniku wzoru , wlacz kalkulator i licz !
12 kwi 19:29
Adamm: | | 2*0+2*1+1*2+11*4+4*8 | |
xśr= |
| =4 |
| | 20 | |
| | 2*(4−0)2+2*(4−1)2+1*(2−4)2+11*(4−4)2+4*(8−4)2 | |
σ2= |
| = |
| | 20 | |
σ≈2,43
12 kwi 19:37
Doris: Dziękuje ☺️
12 kwi 20:02