Jak się liczy taką całke
321: Jak się liczy taką całke? Proszę o podanie metody
∫dx/√4x−x2
12 kwi 17:59
Adamm: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | √4x−x2 | | √4−(x−2)2 | |
| | 1 | |
podstawiasz tak by otrzymać całkę ∫ |
| dx=arcsin(x)+c |
| | √1−x2 | |
12 kwi 18:00
Adamm: t=2*(x−2) tutaj zadziała
12 kwi 18:04
Adamm: przepraszam, 2t=x−2
12 kwi 18:04
321: dziękuje
12 kwi 18:05
Mariusz:
Do tych całek dobre są podstawienia
a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 i podstawić
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
12 kwi 18:19