dowód
Pati18773: | | 4x+5 | |
Uzasadnij, że do wykresu funkcji f(x)= |
| nie należy żaden punkt o obu współrzędnych |
| | 2x+2 | |
całkowitych.
napisałam tak:
| | | | | |
f(x)= |
| = |
| ale to raczej nie wystarczy  |
| | 2(x+1) | | x+1 | |
12 kwi 17:46
karty do gry: Z oczywistych powodów x ≠ −1. Dostajemy równanie :
2y * (x+1) = 4x + 5
| | 5 | |
Teraz wystarczy zauważyć, że jeśli x,y ∊ Z to y * (x+1) ∊ Z a 2x + |
| ∉ Z |
| | 2 | |
Stąd sprzeczność.
12 kwi 17:53
Pati18773: a co oznacza Z ?
12 kwi 17:55
karty do gry: Liczby całkowite.
12 kwi 17:55
Mateusz: Zastanów się jaki musi być mianownik aby obie współrzędne były całkowite?
12 kwi 17:56
Pati18773: a skąd się wzięły te równania ?
12 kwi 17:58
Adamm: zatem musi być 2x+2=±1 by obie współrzędne były całkowite, a wtedy x nie jest całkowity
12 kwi 17:59
Pati18773: dobra teraz to widzę dziękuję bardzo !
12 kwi 18:11