twierdzenie Pitagorasa, rozwiąż trójkąt
zaanetad: Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC, mając dane:
a=3√2−2√3, c=2√6−4
skąd mam wiedzieć, która to przeciwprostokątna?
12 kwi 16:01
5-latek: c= 2√6−4
12 kwi 16:04
zaanetad: A skąd to wiemy?
12 kwi 16:06
5-latek: Z ogolnie przyjetej umowy
a i b to przyprostokątne
c− przeciwprostokatna
jesli nie jest napisane inaczej (tutaj nie jest
12 kwi 16:09
zaanetad: No ale przeciwprostokątna powinna być najdłuższa, a c<a
12 kwi 16:11
Adamm: akurat tutaj c>a
12 kwi 16:14
5-latek: Sprawdz dobrze jeszcze raz a<c
12 kwi 16:15