Jaka jest suma
Milenq: Liczby −1111, −1109, −1107 są w podanej kolejności trzema początkowymi wyrazami nieskończonego
ciągu arytmetycznego ( an ), określonego dla n > lub równe 1. Oblicz sumę wyrazów ciągu an
należących do przedziału <121;346)
12 kwi 15:50
Pytający:
a
1=−1111, r=2
a
n=a
1+(n−1)*r=−1113+2n
121≤a
n<346
121≤−1113+2n<346
1234≤2n<1459
617≤n<729,5
| | a617+a729 | |
a617+a618+...+a729= |
| *(729−617+1)= |
| | 2 | |
| | −1113+2*617−1113+2*729 | |
= |
| *113=26329 |
| | 2 | |
12 kwi 17:53