pierwiastki
BOR: Wiem, że pod pierwistkiem drugiego stopnia nie może być liczby ujemnej. Jak to obliczyć?
√3(−2) +3 =
√−6 + 3 = 3
12 kwi 14:40
Jerzy:
Nie istnieje √−6
12 kwi 14:43
Jerzy:
Oczywiście w zbiorze R.
12 kwi 14:43
BOR: czyli tka jak napisałem =3
12 kwi 14:45
Jerzy:
To by oznaczało,że: √−6 = 0 , a to nieprawda.
12 kwi 14:48
BOR: to jaki będzie wynik? Musze opisać monotoniczność funkcji. f(x)=√3m +3)x+2 dla m=−2, m=−1,
m=0
12 kwi 14:49
Jerzy:
Dla m = −2 oraz dla m = −1 ta funkcja nie istnieje.
12 kwi 14:52
BOR: Tak jak myślałem, Dzięki
w tym ostatnim będzie tak: √0 +3=3, czyli funkcja rosnąca
12 kwi 14:54
Jerzy:
Tak.
12 kwi 14:56