matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ równań
Warg:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań:
⎧
mx−4y=m+1
⎩
2x+2my= −1
jest dokładnie jedna para liczb (x, y) taka, że x>0 i y<0. Jak rozwiązać tego typu zadanie?
12 kwi 14:20
Jerzy:
Wyznacznikami.
12 kwi 14:23
Adamm:
W=2m
2
+8≠0 W
x
=2m
2
+2m−4 W
y
=−3m−2
−3m−2
y=
<0 ⇒ m>−2/3
2m
2
+8
2m
2
+2m−4
x=
>0 ⇒ m∊(−
∞
;−2)∪(1;
∞
)
2m
2
+8
12 kwi 14:25
Adamm:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/474.html
12 kwi 14:27
Warg:
Dziękuję
12 kwi 14:35