objetosc bryly
spirner: mam policzyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami
x
2+y
2+z
2≤1
x
2+y
2≤3z
2≤9x
2+9y
2
wiec zmieniłem to na sferyczne i policzyłem całkę potrójna
r od 0 do 1
α od o do 2π
| | π(√3−1) | |
oczywiście uwzględniłem jakobian i wyszedł mi wynik |
| |
| | 3 | |
to całe razy 2 bo mamy dwie takie powierzchnie i teraz problem jest taki ze w odpowiedziach
| | 2π(√3−1) | |
a mi wyszlo |
| mógłby ktoś mi powiedzieć co robię źle albo to możne wynik |
| | 3 | |
jest zły
12 kwi 10:37
12 kwi 10:46
spirner: pomoże ktoś?
12 kwi 11:47
jc:
Tyle podaje system z linku, 2(√3−1)π r2. Całka, którą opisałeś
obejmuje tylko górną część, drugie tyle jest pod płaszczyzną z=0.
Przy okazji, nie ma funkcji cosx, o czym powiedział Ci system. Należy pisać cos x
tak, jak we wszyscy, poza autorami wpisów na tym forum.
totakjakbyśwszystkopisałbezspacjiprzecinkówikropekodoczytacmoznatylkpocoutrudniacsobiepracę
12 kwi 12:20
spirner: | | π(√3−1) | |
czyli jak wyszła mi całka |
| to mam ja pomnożyć przez 4 a nie przez 2? a to nie |
| | 3 | |
jest tak ze ta całka liczy górna cześć którą mnożę razy 2 bo mamy górę i dół?
12 kwi 12:25
jc: Pomnóż swój wynik przez 2 i będzie dobrze.
W systemie umieściłeś inną całkę niż w zadaniu!
12 kwi 12:36
spirner: w systemie umieściłem już całkę która jest pomnożona przez 2 czyli ostateczny wynik jaki mi
wyszedł
czyli ostatecznie wynik jest 4π czy 2π bo się troszkę pogubiłem
12 kwi 12:38
jc: W systemie napisałeś dx dy dz, a pod całką r2, no i nie wyszło 1/3 tylko r2.
12 kwi 12:40
spirner: jak ja wchodzę w link to mam dx dr dz
12 kwi 12:43
jc: Wydaje mi się, że Twój wynik jest poprawny!
W książkach zdarzają się błędy.
Przy okazji, studiujesz matematykę lub geografię?
Bo technicy i fizycy drugi kąt liczą od osi pionowej.
12 kwi 12:47
spirner: budownictwo
12 kwi 12:49
spirner: kat jest przecież policzony od pionowej
12 kwi 12:51
jc: Gdyby tak było, to jakobian byłby równy r2 sin θ.
12 kwi 13:28
Adamm: równie dobrze możemy założyć z≥0 i potem wymnożyć razy 2
√(x2+y2)/3≤z≤
√3x2+3y2
z≤
√1−x2−y2
x=rcosθ, y=rsinθ
θ∊<0;2π>
x
2+y
2+3x
2+3y
2=1 ⇒ x
2+y
2=(1/2)
2
x
2+y
2+(x
2+y
2)/3=1 ⇒ x
2+y
2=(
√3/2)
2
dla r∊<1/2;
√3/2> bierzemy
√(x2+y2)/3≤z≤
√1−x2−y2
dla r∊<0;1/2> bierzemy
√(x2+y2)/3≤z≤
√3x2+3y2
V
1=∫
01/2∫
02π∫
r/√3√3rrdzdθdr=∫
01/2∫
02π(
√3−1/
√3)r
2dθdr=
| | √3 | |
=2π(√3−1/√3)∫01/2r2dr = |
| π |
| | 18 | |
V
2=∫
1/2√3/2∫
02π∫
r/√3√1−r2rdzdθdr=
=∫
1/2√3/2∫
02π√1−r2r−r
2/
√3dzdθdr=2π∫
1/2√3/2√1−r2r−r
2/
√3dr=
| | 5√3−6 | |
=2π[−√3r3/9−3(1−r2)3/2]1/2√3/2=π |
| |
| | 18 | |
| | 5√3−6 | | √3 | | √3−1 | |
V=π |
| + |
| π=π |
| |
| | 18 | | 18 | | 3 | |
12 kwi 14:56
Adamm: | | √3−1 | |
zapomniałem wymnożyć, wynik to 2π |
| |
| | 3 | |
12 kwi 14:57