Styczna do hiperboli
Ania: Prosta x−y−2=0 jest styczna do hiperboli w punkcie K(4,2). Wyznacz równanie hiperboli.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, wiem jak znaleźć styczną do hiperboli w punkcie, ale nie
wiem jak zrobić takie "odwrotne" zadanie.
12 kwi 00:57
Janek191:

x − y − 2 = 0 ⇒ y = x − 2
K = ( 4, 2)
x
2 − 2 x − a = 0
Δ = 4 − 4*1*(−a) = 4 + 4 a = 0 ⇒ a = − 1
==============
12 kwi 09:30
Janek191:

Poprawka − zapomniałem o K

Trzeba jeszcze przesunąć wykres hiperboli o wektor [ 3, 3]
y ={ − 1}{ x − 3} + 3
===============
12 kwi 09:35
Janek191:
===============
12 kwi 09:36