dzielenie wielomianow
halko: wielomian w(x)= (x+2)5(x3+8) nie jest podzeilny przez wielomian
A.(x+2)6
B x2+2x+4
C x2−2x+4
D x2+4x+4
11 kwi 23:56
Jolanta: (x+2)5(x3+23)=(x+2)5(x+2)(x2−2x+4)=(x+2)6(x2−2x+4)
12 kwi 00:06
halko: czyli wynika z tego ze ktora to bedzie odpowiedz B czy D?
12 kwi 00:14
wilczor: odpowiedź A! Dlaczego?
12 kwi 00:15
Eta:
B)
bo w D) x2+4x+4= (x+2)2 −−− więc W(x) jest podzielny przez (x+2)2
12 kwi 00:16
wilczor: przeczytałem podzielny, dobrze ze ktos tu trzeźwy! Jabłuszko dla Ety
12 kwi 00:18
Eta:
12 kwi 01:08