znajdz rozwiazania
halko: wyznacz wszystkie wartosci parametru c dla ktorych rownanie x3 +6cx2 −15c2x+24c=0 ma trzy
rozwiazania
11 kwi 23:26
Adamm: przepisz poprawnie
11 kwi 23:37
Adamm: nieważne
f'(x)=3x2+12cx−15c2
f'(x)=0 ⇒ x=−5c lub x=c
jeśli c>0 to
f(−5c)>0 oraz f(c)<0
c>0 oraz (−√3<c<0 lub √3<c)
stąd √3<c
jeśli c<0 to
f(−5c)<0 oraz f(c)>0
c<0 oraz (c<−√3 lub 0<c<√3)
c<−√3
zatem c∊(−∞;−√3)∪(√3;∞)
11 kwi 23:42
Słaby: no właśnie też się zastanawiałem czy poprawnie to jest napisane bo z tym się teraz nic nie
zrobi
11 kwi 23:42
Słaby: chyba że przez pochodną
11 kwi 23:43
Słaby: Brawo @Adamm
11 kwi 23:43
Adamm: x3+6cx2−15c2x+24c=0
y=x+2c
y3−27c2y+46c3+24c=0
Δ=(−9c2)3+(23c3+12c)2<0
c∊(−∞;−√3)∪(√3;∞)
tak to można było zrobić za pomocą delty
11 kwi 23:55
halko: @adamm skad to y=x+2c?
11 kwi 23:58
Adamm: podstawienie
mając równie
x3+ax2+bx+c=0
możemy pozbyć się czynnika przy x2 za pomocą podstawienia y=x+a/3
tym sposobem doprowadzamy równie do postaci kanonicznej
12 kwi 00:02
halko: no okej ale nadal nie wiem skad sie wzial ten caly zapis y3...=0
12 kwi 00:20
5-latek: jesli mamy rownanie w takiej postaci
az
3+bz
2+cz+d=0 to mozemy jes sprowadzic do posatci
x
2+px+q=0
Najpierw dzielimy dane rownanie przez a (mozemy tak zrobic bo a≠0
| | b | | c | | d | |
mamy x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| =0 |
| | a | | a | | a | |
Teraz podstawienie
dostaniemy wtedy
| | b | | b | | b | | c | | b | | d | |
(x− |
| )3+( |
| (x− |
| )2+ |
| (x− |
| )+ |
| =0 |
| | 3a | | a | | 3a | | a | | 3a | | a | |
Po wykonaniu obliczen mamy
| | −b2+3ca | |
x3+ |
| + 2b3−9abc+27a2d}{27a3}=0 |
| | 3a2x | |
| | −b2+3ca | | 2b3−9abc+27a2d | |
gdzie \p= |
| i q= |
| |
| | 3a2 | | 27a3 | |
Np rownanie z
3+6z
2+2z−1=0
a=1 b=6 c=2 d=−1
przez podstawienie
doprowadzamy do posatci x
3−10x+11=0
A to juz potrafisz rozwiazac
| | b | | 6 | |
U siebie zastosuj podsatwienie x= y− |
| = y− |
| =y−2 |
| | 3a | | 3 | |
doprowadzisz je do postaci
y
3+py+q=0
Ale to nie problem ze bedzie y zamiast x
12 kwi 20:46
5-latek: do postaci x3+px+q=0 oczywiscie
12 kwi 20:47
5-latek: Poprawie
Po wykonaniu obliczen mamy
| | −b2+3ca | | 2b3−9abc+27a2d | |
x3+( |
| )x+ |
| =0 |
| | 3a2 | | 27a3 | |
Warto wykonac te obliczenia zeby sie przekonac ze wyrazy zawierajace x
2 sa dwa i roznia sie
tylko znakami i sie uproszcza .
12 kwi 20:52