Wzory redukcyjne
KLM: Oblicz tgα + ctgα
| 3sinα | | cosα | |
| + |
| = 2 |
| sin(90stopni+α) | | sin(90stopni−α) | |
11 kwi 23:06
Słaby: to wszystko masz w tablicach
wystarczy podstawić
11 kwi 23:08
11 kwi 23:08
Słaby: 3sinαcosα + cosαcosα = 2
11 kwi 23:09
KLM: Nie wiem dlaczego w drugim ułamku następuje kofunkcja
11 kwi 23:11
KLM: Gdybym miał to sprawdzić w tablicach to nawet nie pisałbym
11 kwi 23:11
Słaby: strona 16 w tablicach
11 kwi 23:14
Mila:
Bo taka jest zasada :
sin(90o−α)=cosα
sin(180−α)=sinα
sin(90+30)=+cos30 funkcja przechodzi w kofunkcję i znak funkcji
cos(90+30)=−sin 30
11 kwi 23:18
11 kwi 23:23