powtórka do matury :)
Michał: wykaż że równanie ma jedno rozw w przediale <0;1>
f(x)=x
3+4x−1
zapomniałem jak robić takie zadania

przypomni mi ktoś jak to zrobić
Wiem że trzeba skorzystać z pochodnej,ale nie jest pewien w jaki sposób.
11 kwi 22:11
Adamm: f(x)=0
Δ=(4/3)3+(1/2)2=283/108>0
x=3√1/2+√283/108+3√1/2−√283/108≈0,246
11 kwi 22:16
Adamm: tak dla ćwiczenia
a tak na poważnie
f'(x)=3x2+4>0 funkcja jest rosnąca więc może przecinać oś x tylko w jednym miejscu
f(0)=−1, f(1)=4 więc na mocy tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieje pierwiastek należący do (0; 1)
11 kwi 22:22
Tadeusz:
f(0)=
f(1)=
f'(x)= .... i wnioski
11 kwi 22:28
Michał: Adamm zrobiłem wcześniej tak samo jak Ty

ale mysalełem że musze wykorzystać pochodną
11 kwi 22:38
Adamm: wykorzystałem pochodną, pewnie chodziło ci o to że w inny sposób
11 kwi 22:39
Michał: no wywnioskowałeś tylko że f jest rosnąca
11 kwi 22:44
jc: Funkcja jest rosnąca bo jest sumą dwóch funkcji rosnących x→x3 i x→4x−1.
11 kwi 22:47
Michał: Ale dziękuje
11 kwi 22:47