Poprawa matematyki, wystawienie ocen, pomocy
Frosttod: Witam, poprawiam matematykę, trochę mi się pali grunt pod nogami i byłbym wdzięczny za pomoc,
gdyż sam sobie z tym nie radzę:
http://scr.hu/1qau/s57qo <−−− kartka z zadaniami
Z góry dziękuję za pomoc
11 kwi 21:32
Tadeusz:
to na tym polega poprawka, że ktoś to za Cie zrobi?
11 kwi 21:38
Frosttod: Poprosiłem po prostu grzecznie o pomoc, trochę dałem ciała i teraz jeszcze siedzę nad
rozprawkami|
i esejami angielskimi, nawet jak zarwę noc to nie wyrobię się z matematyką.
11 kwi 21:41
Eta:

Ratujemy .... "tonącego"

1/ 2β=α i α+β=147
o to 3β=147
o ⇒ β=49
o i α=98
o
| 1 | | 1 | |
2/ P= |
| c*h ⇒ 3c=27 ⇒ c=9 to R= |
| c=4,5 |
| 2 | | 2 | |
5/ f,e −−− długości przekątnych rombu i a=8
| fe | |
f2+e2=4a2 ⇒ (f+e)2−2fe=4*64 ⇒ 400−2fe=4*64 /: 4 ⇒ |
| =P=36 |
| 2 | |
11 kwi 22:19
Eta:
| 15*b | |
4/ P(ABC)= |
| i P(ABC)=(b−6)*9 |
| 2 | |
to 15b=18b−108 ⇒ b=36
11 kwi 22:31
Mila:

3) I przypadek:
R=26
Srednica d=2R=52
|AB|=48
W ΔADO:
R
2=x
2+|AD|
2⇔26
2=x
2+24
2⇔x
2=100
x=10
|CD|=26+10=36
W ΔADC:
b
2=24
2+36
2=576+1296=1872
b=
√1872=
√144*13=12
√13
b=12
√13
=========
II przypadek
X
2+24
2=26
2
x=10
h=26−10=16
b
2=24
2+16
2
b
2=576+256=832
b=
√832=
√64*13
b=8
√13
=======
11 kwi 22:42
Eta:
A już miałam pisać
11 kwi 22:43
Eta:
trapez mój
11 kwi 22:44
Eta:

Na rysunku oznaczyłam dane z twierdzenia o odcinkach stycznych
oraz h=2r =16
i w prostokątnym ΔCOB (bo kąt BOC =90
o
r
2=a(a+12) ⇒ a
2+12a−64 =0 ⇒(a−4)(a+16)=0 ⇒
a=4
Obwód trapezu L= 8a+48=...=
80
| 4a+24 | |
Pole trapezu : P= |
| *h= ......=320 |
| 2 | |
11 kwi 23:01