Pyanie
Lubięliczyć: Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych szesciocyfrowych, w których zapisie wystepuja
co najmniej trzy cyfry nieparzyste.
Czy odpowiedz to 304500?
11 kwi 20:57
Adamm: 1. trzy nieparzyste
| | | | | |
5* | *52*103+4* | *53*102=1.750.000 |
| | | |
2. cztery
| | | | | |
5* | *53*102+4* | *54*10=750.000 |
| | | |
3. pięć
4. sześć
5
6=15.625
1.750.000+750.000+168.750+15.625=2684375
może się mylę
11 kwi 21:10
Adamm: no jasne że się mylę
jeszcze raz
4. 5
6
| | | | | | | | | | | |
56+56* | +4*55+56 | +4*55* | +56* | +4*55* | =606250 |
| | | | | | |
co nadal nie jest bliskie twojego wyniku
11 kwi 21:17
Adamm: najlepiej gdybyś pokazał jak ci to wyszło
11 kwi 21:20
Lubięliczyć: Wiesz co... Dopiero gdy wysłalem to zadanie tutaj patrząc na Twoje rozwiązanie postanowiłem
przeczytać jeszcze raz polecenie

Nie wiem skąd te "conajmniej" się wzieło

Spróbuję teraz zrobić jeżeli wyjdzie to samo to nie
było pytania, to chwilka
11 kwi 21:24
Lubięliczyć: Tak samo, dzięki

Przynajmniej nie muszę liczyć, haha pozdrawiam
11 kwi 21:30
Eta:
Wszystkich liczb sześciocyfrowych jest 900 000
Zdarzenie przeciwne:
0 liczb nieparzystych:
p|ppppp) jest ich 4* 5
5 =12 500
1 nieparzysta:
n|ppppp 5*5
5=5
6 = 15 625
| | | |
p|npppp 4* | *5*54=4*56 = 62 500 |
| | |
2 nieparzyste:
| | | |
n|npppp 5* | *5*54 =57 = 78 125 |
| | |
| | | |
p|nnppp 4* | *52*53=40*55 =125 000 |
| | |
R−m = 606 250 takich liczb
============
11 kwi 21:32