a
Eustachy Kopytko: Dobry wieczór,
Mam problem z zadaniem
Dane są współrzędne wierzchołka W paraboli, będącej wykresem funkcji kwadratowej, oraz
współrzędne punktu P przecięcia tego wykresu z osia OY. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w
postaci kanonicznej; następnie doprowadź go do postaci ogólnej.
a) W(−1,4) P(0,3)
11 kwi 19:44
Jerzy:
f(x) = a(x +1)2 + 4
f(0) = 3
11 kwi 19:46
Eustachy Kopytko: Tak robie, ale na lekcji profesor pokazał inny sposób, mianowicie korzystajac z f(0)=c i
wyliczał a na samym końcu
11 kwi 19:49
Jerzy:
To kwestia metody.
11 kwi 19:51
Eustachy Kopytko: własnie chciałbym poznać tę metodę
11 kwi 19:51
Jerzy:
Z treści zadania:
f(0) = c
11 kwi 19:54
Jerzy:
Ale to bardziej skomplikowana metoda.
11 kwi 19:55
Eustachy Kopytko: Dzięki
11 kwi 19:56