Wzory redukcyjne
rekt: Uprość wyrażenie
a) sin(4π+α)
b) tg(α−3π)
c)sin(π−a)
d)cos(π+α)
Potrzebuje ogólnie, żeby ktoś wytłumaczył mi jak to się robi i dlaczego tak jest.
11 kwi 19:43
11 kwi 19:45
rekt: Jest to jakis krok do przodu ale ja nie wiem jak je wykorzystac
11 kwi 19:51
Jerzy:
a) sin(4π + α) = sin(2*2π + α) = sinααα
11 kwi 20:04
Jerzy:
= sinα
11 kwi 20:05
rekt: Czy dowolne wyrazenie moge uproscic wzorem redukcyjnym badz tez wzorem na sin/cos/tg sumy albo
roznicy?
11 kwi 20:22
Jerzy:
Każdy z tych przykładów rozwiazujesz wzorami redukcyjnymi.
11 kwi 20:24
rekt: Czyli nie moge na pprzyklad tego cos(32π+α) rozwiazac w ten sposob
cos 32π* cosα− sin 32* sinα=cosα
11 kwi 20:33
rekt: Wynik mial byc sinα**
11 kwi 20:35
rekt: Tak ogólnie dzięki za pomoc, pomogłeś mi to zrozumieć ^^ Warto uczyć się wszystkich wzorów
redulcyjnych czy nie ma takiej potrzeby?
11 kwi 20:55