przesuwanie wykresu f(x)
Wulgarny: Przesuwając wykres funkcji f(x) = (1/3)x o jedną jednostkę w prawo otrzymamy wykres funkcji g
o wzorze:
a) g(x) = (1/3)x +1 (x+1 jest w potędze) b) g(x) = 3x − 1
c)g(x) = 3 * (1/3)x d) g(x) = (1/3)x −1
11 kwi 19:39
Jerzy:
g(x) = (1/3)x−1
11 kwi 19:41
Wulgarny: Możesz wyjaśnić w jaki sposób odpowiedź D ? Przecież −1 to jest "q" a nie "p"
11 kwi 19:42
Jerzy:
Jeśli przesuwasz wykres funkcji f(x) , o wektor v = [a,b] , to otrzymujesz wykres
g(x) = f(x − a) + b . Tutaj wektor v = [1,0]
11 kwi 19:44
Wulgarny: No tak czyli wychodziłoby na to że d) g(x) = (1/3)x−1(w potędze wszystko) a odpowiedź "d"
jest że jedynka jest poza potęgą
11 kwi 19:49
Jerzy:
To jest błędna odpowiedź.
g(x) = (1/3)x − 1 , to przesunięcie o jeden w dół ( wektor v = [0,−1]
11 kwi 19:50
Wulgarny: Dokładnie tak ,a myślałem że mówisz że odpowiedź "D" jest prawidłowa. Która jest więc poprawna
? bo ta którą podałeś wyżej też wydaje mi się byc poprawna tyle że jej nie ma do wyboru
11 kwi 19:56
Jerzy:
Jeśli przesunięto o jeden w prawo, to tak jak napisalem.
11 kwi 19:57