Rozwiąż układ równań
speedy: Rozwiąż układ równań:
x+y+z=1
x
2+y
2+z
2=1
x
3+y
3+z
3=1
Wiem, że rozwiązania to 1, 0, 0 ale nwm jak do tego doprowadzić. Podniosłem pierwsze równanie
do kwadratu i mi wyszło, że xy+yz+xz=0 no i nie wiem co dalej robić.
Z góry dzieki za pomoc
11 kwi 19:22
karty do gry: Wykorzystaj tożsamosc :
x3 + y3 + z3 = (x + y + z)[x2 + y2 + z2 − zy − xz − xy] + 3xyz
11 kwi 19:25
speedy: Ok, dzieki^^ Już mam
11 kwi 19:28
Adamm: x2+y2+z2=1 ⇒ x, y, z∊<−1;1>
zauważmy że x2≥x3 dla tego przedziału oraz równość zachodzi jedynie gdy x=0 lub x=1
jeśli x≠0 oraz x≠1 to
x2+y2+z2>x3+y3+z3, sprzeczność
dochodzimy do wniosku że x=1 lub x=0 itd.
zatem jedyne rozwiązania dwóch równań
x2+y2+z2=1 oraz x3+y3+z3=1 to (1; 0; 0) i wszystkie permutacje
11 kwi 19:51
Adamm: okazało się że x+y+z=1 nie było nam wcale potrzebne
11 kwi 19:52