trudna statystyka
Maks: Pobrano dwie losowe próby ziaren fasoli dwóch gatunków i zmierzono długość tychże ziaren.
Dla gatunku A otrzymano średnią xA = 12.3mm i odchylenie sA = 1.8mm, natomiast dla
gatunku B, xB = 11.9mm oraz sB = 2.1mm. Wiedząc, że liczebności tych prób wynosiły
odpowiednio nA = 450 i nB = 500, zweryfikować hipotezę o równości średnich długości
ziaren obu gatuków fasoli na poziomie istotności 1%.
Pewien automat w fabryce czekolady wytwarza tabliczki czekolady o nominalnej wadze
250[g]. Wiadomo, że rozkładem wagi produkowanych tabliczek jest N (m, 25[g
2]). Kontrola
techniczna pobrała w pewnym dniu próbę losową 16 tabliczek czekolady i otrzymała średnią
wagę 244[g]. Czy można stwierdzić, że automat się rozregulował i produkuje tabliczki o
mniejszej niż przewiduje norma wadze? Na poziomie ufności 90% zweryfikować odpowiednią
hipotezę.
11 kwi 18:51