Wyznacz kąt α
c: | | 3π | | α | |
Wyznacz kąt α, α∊< |
| , 2π>, dla którego 2sin(α+ |
| )+1=0. Zakoduj wynik, zapisując |
| | 2 | | 15 | |
kolejne trzy cyfry miary kąta α, wyrażonej w stopniach.
Tyle sam zrobiłem i nie wiem co dalej:
| | π | | π | | π | | 7π | |
α+ |
| =− |
| v α+ |
| = |
| |
| | 15 | | 6 | | 15 | | 6 | |
11 kwi 17:56
Adamm: nawet nawet, jeszcze będą z ciebie ludzie
sin(α+π/15)=−1/2
α+π/15=−π/6+2kπ ∨ α+π/15=7π/6+2kπ
α=−7π/30+2kπ ∨ α=11π/10+2kπ
z rozwiązań do przedziału należy jedynie
α=113π/30
11 kwi 18:01
Adamm: ach przepraszam
α=53π/30
11 kwi 18:02
c: czyli kąt musi być <270,360>
| | 1 | | π | |
a ze wyszedl |
| czyli |
| => 30o |
| | 2 | | 6 | |
to 360
o−30
o=330
o
podstawiam sobie układ równań
x = 12
o
α+12
o=330
o
α=318
o
Jakimś cudem odpowiedź się zgadza, dzięki.
11 kwi 18:11