Objętość bryły
Ola: Obliczyć objętość bryły
z=√x2+y2
z=6−x2+y2
11 kwi 16:35
Adamm: więcej treści
minimalizm jest w porządku, ale bez przesady
11 kwi 16:57
Ola: ... ograniczonej krzywymi.
11 kwi 17:01
Ola: Przepraszam powierzchniami
11 kwi 17:02
Adamm: treść dobrze przepisana? te powierzchnie nie ograniczają żadnej bryły
11 kwi 17:06
Ola: Tak racja. W drugiej powierzchni ma być −y2
11 kwi 17:10
Adamm: no i widzisz
√x2+y2=6−x
2−y
2≥0
0=(x
2+y
2)
2−13*(x
2+y
2)+36
x
2+y
2=4 lub x
2+y
2=9
x
2+y
2=4
√x2+y2≥6−x
2−y
2≥0
0≥(x
2+y
2)
2−13*(x
2+y
2)+36
4≤x
2+y
2≤6
czyli D={(x; y; z): x
2+y
2≤4,
√x2+y2≤z≤6−x
2−y
2}
x=rcosθ, y=rsinθ
r∊<0;4>, θ∊<0;2π>
11 kwi 17:21
Adamm: r∊<0;2> pomyłka
11 kwi 17:27
Ola: Dziękuje bardzo
11 kwi 17:30
Adamm: tak poza tym, polecam program GeoGebra do rysowania sobie tych powierzchni w przestrzeni
nie jest najlepszy, ale lepszego darmowego nie znalazłem
11 kwi 18:03