Przekształć wyrażenie
hello: Wyrażenie 1+sin
2αtg
2α−tg
2α może być przekształcone do postaci:
A. 1 B. cos
2α C. 1+sin
2α D. 0
Próbowałam to jakoś rozwiązać, ale coś mi nie wychodzi:
1+sin
2αtg
2α−tg
2α = 1+(sin
2α)(sin
2α/cos
2α)−sin
2α/cos
2α = 1+sin
4α/cos
2α−sin
2α/cos
2α =
1+(sin
4α−sin
2α)/cos
2α = 1+sin
2α(sin
2α−1)/cos
2α
Gdyby zamiast sin
2α−1 wyszło 1−sin
2α, to byłoby okey, bo zrobiłby się cos
2α i bym skróciła z
tym na dole i by wyszła odpowiedź C. Próbowałam jakoś doprowadzić do takiej postaci, ale bez
rezultatu