pochodna
Julcia5245: Oblicz pole trójkąta utworzonego przez osie układu współrzędnych i przez prostą o ujemnym
współczynniku kierunkowym m do której należy punkt A( 1, 1). Dla jakiej wartości m pole tego
trójkąta jest najmniejsze?
11 kwi 16:00
Adamm: y=mx+b
y(1)=m+b=1 ⇒ b=1−m
y=mx+1−m
m<0
y(0)=1−m
| | 1 | | 1−m | | (m−1)2 | |
P(m)= |
| *(1−m)* |
| = |
| |
| | 2 | | m | | 2m | |
mamy 1 ekstremum w punkcie m=−1
jest to minimum lokalne, a nawet globalne
11 kwi 16:22
Adamm: | | m−1 | |
źle policzyłem y=0 dla x= |
| |
| | m | |
| | 1−m2 | |
wtedy P'(m)= |
| i faktycznie mamy dla m=−1 minimum globalne |
| | 2m2 | |
11 kwi 16:26
Julcia5245: mozesz wytlumaczyc o co chodzi z liczeniem y=0 dla x=m−1/m

Nie wiem co tam policzyłeś :<
11 kwi 16:44
11 kwi 16:48
Julcia5245: Dziekuje bardzo
11 kwi 16:51