granica
Słaby: Granica limx→−∞ = 5√(2−3x)3 / 3√(3−2x)5 jest równa:
A) +∞ B) −∞ C) 0 D) 5√27 / 3√32
nie bardzo rozumiem granice więc prosiłbym o chociaż krótkie wytłumaczenie
11 kwi 15:10
Adamm: podziel licznik i mianownik przez x3/5
11 kwi 15:15
Słaby: a nie powinienem dzielić przez x5/3 ? bo jak mianownik podzielę przez x3/5? a w granicach
z tego co kojarzę dzieli się przez najwyższą potęgę mianownika? ale mogę się mylić
11 kwi 15:22
Adamm: | 5√(2−3x)3 | | (2−3x)3/5 | |
| = |
| = |
| 3√(3−2x)5 | | (3−2x)5/3 | |
| | (2/x−3)3/5 | |
= |
| →0 |
| | (3/x9/25−2x16/25)5/3 | |
11 kwi 15:32
Słaby: Aaaa w ten sposób

dzięki
11 kwi 15:36