rownanie
Monika12246: Jak to rozwiazac?
U{r{√3}{3} + r = 5 (√3 + 1)
Daje r przed nawias ale nie wiem co dalej
r ma być 5√3
11 kwi 14:52
11 kwi 14:53
piotr: | r√3 | |
| + r = 5( √3+1)  ? |
| 3 | |
11 kwi 14:55
Jerzy:
| | √3 | |
Podzielić obustronnie przez: |
| + 1 |
| | 3 | |
11 kwi 14:55
11 kwi 14:57
Słaby: r√33 + r=5(√3+1) /*3
następnie po lewej wyciągasz r przed nawias i dzielisz przez ten nawias czyli przez (√3 + 1)
i zostaje Ci r=15
11 kwi 14:57
Słaby: przez (√3 +3 ) pomyliłem się
11 kwi 14:58
Jerzy:
Błądzisz .
11 kwi 14:58
Jerzy:
Teraz lepiej.
11 kwi 14:58
piotr: | | 5(√3+1) | | 15(√3+1) | | 15(√3+1)(√3−3) | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | √3/3+1 | | √3+3 | | −6 | |
11 kwi 14:59
Słaby: no właśnie wiem
11 kwi 14:59
11 kwi 15:01