stereometria
StrasznyNieogar:

Przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkatnego, zawierający krawędź dolnej podstawy i punkt
przeciwległej krawędzi bocznej, jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 30stopni.
Oblicz pole tego przekroju, jeśli wiadomo, że odcina on od danego graniastosłupa ostrósłup o
objętości V
| a | |
po przeksztalceniach H = |
| |
| 2 | |
| 2√6 | | 1 | | a2√3 | |
V = |
| = |
| * |
| * H |
| 3 | | 3 | | 4 | |
| a | |
Podstawiam pod H |
| i dostaję jakiś kosmos, a ma się równać 2√2 = a |
| 2 | |
Pole przekroju 4
11 kwi 14:07
StrasznyNieogar: Wydaje mi się, że może dałem zły wzór pod objętość ostrosłupa, ale jakoś nie moge go sobie
wyobrazić normalnie patrząc na ten rysunek
11 kwi 14:08
Jerzy:
Masz dobrze :
a3 = 16*√2 ⇔ a = 2√2
11 kwi 14:17
StrasznyNieogar: O cholera, no fakt, dzięki
11 kwi 14:34