uklad
Bartek: Uzupełnij aby układ był oznaczony:
y=2x−...
y= ...x+3
Wstaw odpowiednie wyrażenia
11 kwi 11:55
Jerzy:
Np:
y = 2x − 5
y = 3x + 3
11 kwi 12:08
Jolanta: Układ równan moze byc oznaczony Wtedy jest jedno rozwiązanie.liczysz wychodzi ci jakis x i y
Jest to punkt ,w którym dwie proste sie przetną
układ równań może być nieoznaczony Wtedy jest nieskonczenie wiele rozwiązan Po przekształceniu
otrzymujesz dwa identyczne równania,bo proste sie pokrywaja
Jezeli jest układ sprzeczny to nie ma rozwiązań,proste sa równoległe
11 kwi 12:27
Bartek: A jak uzupełnic aby był nieoznaczony?
11 kwi 13:07
Jerzy:
y = 2x − (−6)
y = 4x + 3
11 kwi 13:08
Jerzy:
Pomyłka....
11 kwi 13:09
Jerzy:
y = 2x − (−3)
y = 2x + 3
11 kwi 13:12
Adamm: y=2x−a
y=bx+3
bx+3=2x−a
jeśli proste nie są równoległe, czyli b≠2 to mamy jedno rozwiązanie
jeśli proste są równoległe, ale nie pokrywają się, czyli b=2 oraz a≠−3 to nie mamy rozwiązań
jeśli proste się pokrywają czyli gdy b=2 oraz a=−3 to mamy nieskończenie wiele rozwiązań
11 kwi 14:24