Pochodna
MadZigZag: | | 3 | | 2 | |
Czy moja pochodna funkcji f(x)= |
| − |
| jest poprawna? |
| | x2 | | x3 | |
11 kwi 11:38
Jerzy:
Nie.
11 kwi 11:42
Jerzy:
| | 6 | | 6 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = − |
| + |
| = 6( |
| − |
| ) |
| | x3 | | x4 | | x4 | | x3 | |
11 kwi 11:44
jc: f ' (x) = −6/x3 + 6/x4
11 kwi 11:45
Jolanta:
f'(x)=(pochodna licznika*mianownik−licznik*pochodna mianownika):mianownik2
11 kwi 11:58
MadZigZag: | | f(x) | |
mogę sprowadzic do jednego mianownika i policzyc ze wzoru [ |
| ]'? |
| | g(x) | |
11 kwi 12:01
Jerzy:
Różnica pochodnych funkcji złożonych:
| | 3 | | 2x | | 6x | | 6 | |
( |
| )' = 3*(− |
| ) = − |
| = − |
| |
| | x2 | | x4 | | x4 | | x3 | |
podobnie drufa
11 kwi 12:01
Jolanta: Tak
11 kwi 12:02
Jerzy:
Możesz, dostaniesz identyczny wynik.
11 kwi 12:02
Jolanta: Wyszło mi tak jak napisał jc
11 kwi 12:09
Jerzy:
To jest to samo co 11:44
11 kwi 12:10
Jolanta: i Jerzy

Nacisnęłam enter przez pomyłkę
11 kwi 12:11
Jolanta:
11 kwi 12:11
MadZigZag: Ok dzieki za pomoc

juz wszystko rozumiem
11 kwi 12:15