Prawdopodobieństwo.
Sebastian :
Mamy szachownicę o wymiarach 5 na 5.
W prawym górnym rogu szachownicy znajduje się mysz,
w lewym dolnym polu − kot. Mysz może się poruszać jedynie
w dół lub w lewo (o 1 pole), zaś kot jedynie w górę lub w prawo
(też o 1 pole). Gdy któreś ze zwierząt ma możliwość wyboru jednego
z dwóch posunięć, dokonuje go z prawdopodobieństwem 1/2.
Zwierzęta wykonują ruchy jednocześnie. Kot zjada mysz,
gdy staną razem na 1 polu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że mysz zostanie pożarta?
Znalazłem na internecie interpretacje zgodnie z którą wynik ma wynosić 1/5. Chciałbym wiedzieć
czy ten wynik jest prawidłowy.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.
11 kwi 10:43
g: Do spotkania może dojść jedynie po czterech krokach na jednym z pól na przekątnej
lewy góra − prawy dół. Tych pól jest 5, ale rozkład prawdopodobieństwa nie jest jednostajny −
najbardziej prawdopodobne jest pole środkowe, najmniej skrajne.
Ponumerujmy te pola od 1 (lewy góra) do 5 (prawy dół). Wówczas prawdopodobieństwa:
P(1)=P(5)=1/16, P(2)=P(4)=4/16, P(3)=6/16.
Prawdopodobieństwo spotkania to ∑i P(i)2 = 70/256.
11 kwi 11:02
Sebastian : Dziękuję jak wrócę do domu przeanalizuje to na spokojnie
11 kwi 11:09