parametr m
Delcik: wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków.
delta >0
wyszło mi (m+4)2 >0
m= −4
przedział m należy do (−oo; −4) U (−4; +oo)
dalej idąc:
x12 +x22= 4(x1+x2)
x12+x22 = m2 +16
x1 +x2 = 4−m
m2+16=4(4−m)
m2+4m=0
m(m+2)=0
m=0 v m=−4
Co dalej robić?
10 kwi 23:28
Delcik: poprawka
na koncu jest m(m+4) = 0
10 kwi 23:28
Delcik: pomocy ;−;
10 kwi 23:35
Ajtek:
Część wspólna tych dwóch założeń, zatem m=0, ponieważ m=−4 nie spełnia warunku Δ>0.
10 kwi 23:59
Delcik: Dziękuję ^^
11 kwi 00:02
Ajtek:
Nie dziękuj, tylko włącz myślenie

Zmęczony jesteś, leć spać

.
11 kwi 00:03
Delcik: nie mogę, jutro mam z tego pisać. A skoro zakończenie roku (3 klasa) i matfiz to daje zawsze
dosyć ciężkie zadania. Muszę wszystko umieć
11 kwi 00:08
Ajtek:
Umiesz, tylko nie myślisz. Raz jeszcze powtórzę: włącz myślenie i do spania

Sio
11 kwi 00:10