Nierownosc
KML: Rozwiaz nierownosc 2x/(2−3x)≥(x+6)/(x−10)
10 kwi 22:39
Michał :): | 2x | | x+6 | |
| ≤ |
| powymnażaj stronami  |
| 2−3x | | x−10 | |
10 kwi 22:40
Michał :): 2x
2−20x≥2x+12−3x
2−18x
Uporządkuj i dalej wiesz co robić
10 kwi 22:42
KML: robiłem tak ale wyszedł wynik inny niz w odp
10 kwi 22:42
KML: tzn sprowadziłem do wspolnego mianownika i przyrownałem licznik i nie wyszłoi
10 kwi 22:43
KML: nie wiem dlaczego
10 kwi 22:43
Michał :): | | 2 | |
A i jeszcze dziedzina x≠ |
| , x≠10 |
| | 3 | |
5x
2−4x−12≤0
Δ=256
√Δ=16
x
1=4−16/4=−3
x
2=4+16/4=10
x∊<−3,10> Tak wyszło ?
10 kwi 22:45
KML: aa juz wiem
10 kwi 22:45
KML: ma byc <−6/5:2/3) SUMA <2;10)
10 kwi 22:47
Michał :): Machnąłem się obliczeniach.. momencik
10 kwi 22:48
KML: ten twój troijmian trzeba jeszcz pomnozyc prze mianownik bo to nierownosc
10 kwi 22:48
KML: chyba
10 kwi 22:49
Michał :): Przez kwadrat mianownika bo to nierówność
10 kwi 22:52
KML: na to samo w sumie wyjdzie
10 kwi 22:53