f. kwadratowa - dziedzina
Delcik: Dla jakiego parametru m, dziedziną funkcji f(x)= √(m2−m)x2−2mx+1 jest zbiór liczb
rzeczywistych?
10 kwi 22:31
Delcik: Tzn wiem, że to co pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe zero. Ale i tak nie wiem co
mam z tym zrobić.
10 kwi 22:32
Jerzy:
1) m2 − m > 0
2)Δ ≥ 0
10 kwi 22:34
zef: zał.:
(m2−m)x2−2mx+1≥0 ⇔ Δ≤0, m2−m>0
Oraz sprawdź co się dzieje dla a=0
10 kwi 22:34
Jerzy:
Poprawka:
2) Δ ≤ 0
10 kwi 22:36
Delcik: 1. @zef zmienia się w f. liniową i co z tego?

2. (m2−m)x2−2mx+1≥0 to wiem i rozumiem. Ale to delta w końcu Δ≤0 czy Δ ≥ 0? i czemu?
10 kwi 22:37
Delcik: No to czemu Δ ≤ 0?
10 kwi 22:37
zef: A o czym informuje nas delta w równaniach kwadratowych ?
10 kwi 22:38
Delcik: O miejscu zerowym. Jeżeli większa od zera to dwa rozwiązania. jeżeli równa 0 to jedno. Jeżeli
mniejsza to nie ma miejsc zerowych
10 kwi 22:39
Delcik: Ale nadal nie umiem z tego wyciągnąć wniosków
10 kwi 22:41
zef:

No właśnie a chcesz żeby całość pod pierwiastkiem była większa lub równa zero. Żeby tak było to
wyrażenie pod pierwiastkiem musi mieć ramiona skierowane ku górze (a>0) oraz nie mieć miejsc
zerowych lub mieć jedno
10 kwi 22:41
Delcik: To ma sens

m=0 v m=1
m należy do (−oo;0) U (1;+oo)
z delty wychodzi m≤ 0
czyli m nalezy do (−oo;0>?
10 kwi 22:46
Delcik: tzn dziedzina to m nalezące do (−oo;0>?
10 kwi 22:48
zef: Niech ktoś inny już obliczenia sprawdzi, ważne że już to rozumiesz
10 kwi 22:48
Delcik: Dziękuję!
10 kwi 22:49