rys
przyszłymakler:

mam małe zaćmienie:
| | a√2 | |
Wszystko tak jak na rysunku, tj. AE= AB = a/2 AG= |
| |
| | 2 | |
| | a√2 | |
Jak udowodnić, że GF = |
| to wydaje się tak oczywiste, że aż nie wiem jak to |
| | 4 | |
udowodnić.
10 kwi 22:30
Metis: Ja dopatrywałbym się jakiś podobieństw, ale z geometrii to jestem noga
10 kwi 22:37
przyszłymakler: Ja widzę, że EGBA tworzą kwadrat i to musi być połowa przekątnej kwadratu o długości a/2, ale
chciałbym inaczej to udowodnić.
10 kwi 22:41
Eta:
| | a√2 | | a√2 | |
|GF|= |AG|−|AF|= a√2− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Popraw treść zadania
10 kwi 22:44
Adamm: Eta,

głupoty piszesz
10 kwi 22:46
Eta:
Co?
10 kwi 22:47
Adamm: no bo... |AG|≠a
√2... no i... |AF|≠a
√2/2...
10 kwi 22:48
Eta:
Źle odczytałam treść ( sorry
10 kwi 22:52
Eta:
| | √2 | |
Nie zauważyłam ,że napisałeś |AG|= |
| |
| | 2 | |
Z podobieństwa trójkątów
w skali k=2
| | 1 | | √2 | | √2 | |
y=|AF|= |
| |AG| = |
| a ⇒ x=|AF|=|AG|−|AF|=.......= |
| a |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
10 kwi 23:08