Dwusieczne
Evtraya: W trapezie ABCD kąty przy wierzchołkach A i B są ostre, a dwusieczne tych kątów przecinają się
w punkcie należącym do podstawy CD. Wykaż, że długość boku CD jest równa sumie długości ramion
trapezu.
10 kwi 22:26
Eta:

Ja rys.

Ty odpowiedni komentarz.............
i teza |DC|=|AD|+|BC|
c.n.w
10 kwi 22:36
10 kwi 23:09
silnia: Jaki dac komenatrz, liczyc kat AEB, czy ECB i ADE?
3 kwi 19:39
a7: ∡AED=∡EAB − kąty naprzemianległe
∡CEB=∡EBA − katy naprzemianległe
czyli trójkąty ADE oraz EBD są równoramienne Czyli |DC|=c+d c.n.w.
3 kwi 19:49