całki
Metis: Kilka całek

Może mi ktoś pokazać jak poprawnie( chodzi głównie o zapis) rozwiązać te całki:
Całkę podwójną ∫∫
D f(x,y)dxdy zamienić na całki iterowane, jeżeli obszar D ograniczony jest
krzywymi o
równaniach:
Zacznijmy od prostego:
y = x
2, y = x + 2;
x
2 + y
2 = 4, y = 2x − x
2, x = 0 (x, y ≥ 0)
x
2 − y
2 = 1, x
2 + y
2 = 3 (x < 0).
10 kwi 22:24
Adamm:

najpierw narysuj sobie obszar
wyznaczasz punkty przecięcia, x+2=x
2 ⇒ x=−1 lub x=2
zbiór D przedstawiasz tak
D={(x; y): x
2≤y≤x+2, −1≤x≤2}
teraz piszesz tak
∫∫
Df(x; y)dxdy=∫
−12∫
x2x+2f(x; y)dydx
nie jestem pewien czy można zawsze tak zamieniać, mam na myśli dy z dx, ale w większości
przypadków można
co najwyżej można zmienić obszar
10 kwi 22:43
zef: Przecież pierwszy obszar można wyznaczyć za pomocą całki pojedynczej
10 kwi 22:44
Metis: zef wiem. Mam to rozwiązane, ale zaniedbałem zapis matematyczny i nie chce stracić pkt. na
kolokwium.
10 kwi 22:47
Benny: Nie zawsze da się tak zmienić. Jak dobrze kojarzę to tw. Fubiniego.
10 kwi 23:27
Benny: Chociaż tutaj nie całkujemy po iloczynie kartezjańskim, więc nie powinno być problemów.
10 kwi 23:28
Metis: Nie zgadza mi się coś 2)
Może ktoś zerknąć?
Jaki będzie obszar całkowania?
11 kwi 01:21
Metis:

0≤x≤2
a po y?
11 kwi 01:23
Adamm:

są dwa możliwe obszary
0≤x≤2 dla obu
pierwszy do 0≤y≤x
2, a drugi to x
2≤y≤
√4−x2
nie podają dokładnie który
11 kwi 14:20