liczenie
nikt: Dlaczego to jest tak policzone
https://zapodaj.net/96f4eb788ec1b.bmp.html , a nie
4(k+1)
2 = 4(k
2 + 2k +1) =k
2 + 4k +4 ?
oraz jak obliczyć ( 3*5
k+1 −1 ) /4 + 3 * 5
k+1 , wyciągnąc przed nawias? ale nie wiem jak
10 kwi 21:47
nikt: pomoże ktoś
10 kwi 22:32
Michał :): W 1 linijce masz 4k2+8k+4 a potem masz jeszcze −1 więc 4k2+8k−3
10 kwi 22:37
Michał :): oj 4k2+8k+3
10 kwi 22:38
StrasznyNieogar: Licznik: (k+1)[4 (k2 + 2kx + 1) − 1] = (k+1)(4k2 + 8 + 3) = 4k3 + 4k2 + 8k2 + 8 + 3k + 3 =
4k3 + 12k2 + 11k + 3
10 kwi 22:38
nikt: jak to
(4(k+1)2 −1)(k+1) =
(4k2+8k+3)(k+1) =
4k3+8k2+3k + 4k3+8k2+3k = 8k3+16k2+6k
10 kwi 22:45
StrasznyNieogar: (k + 1)2 = k2 + 2k + 1
10 kwi 22:46
StrasznyNieogar: (4k2+8k+3)(k+1) =
4k3 + 8k2 + 3k + 4k2 − tu błąd masz
10 kwi 22:48
nikt: dobra, wiem już, a 2 jak policzyć zadanie
10 kwi 22:51
nikt: helloł
10 kwi 23:34
nikt: o w dupe, nikt nie napisał
10 kwi 23:52