równania
Lukas:
Stosując transformatę laplacea rozwiązać równania różniczkowe
a) y''+3y'+y=0
b) y"+3y+y=t
Pomocy!
10 kwi 21:42
Mariusz:
∫
0∞f''(t)e
−st=f'(t)e
−st|
0∞+s∫f'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−st=0−f'(0
+)+s∫f'(t)e
−stdt
∫f'(t)e
−stdt=f(t)e
−st|
0∞+s∫f(t)e
−stdt
∫f'(t)e
−stdt=0−f(0
+)+sF(s)
∫f'(t)e
−stdt=−f(0
+)+sF(s)
∫
0∞f''(t)e
−st=−f'(0
+)+s(−f(0
+)+sF(s))
∫
0∞f''(t)e
−st=−f'(0
+)−sf(0
+)+s
2F(s)
| | 1 | | 1 | |
∫0∞te−stdt=− |
| te−st|0∞+ |
| ∫0∞e−stdt |
| | s | | s | |
| | 1 | | 1 | |
∫0∞te−stdt=− |
| te−st|0∞− |
| e−st|0∞ |
| | s | | s2 | |
10 kwi 21:56
Mariusz:
Za y(0+) oraz y'(0+) przyjmij dowolne stałe
10 kwi 21:58