Prawdopodobieństwo
Nex: Spośród cyfr 1, 3, 6, 7, 8 i 9 losujemy dwie. Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejności
losowania i otrzymujemy liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymana liczba
jest nieparzysta lub jej cyfry należą do zbioru {1,3,6}, jeżeli:
a) cyfry mogą się powtarzać,
b) cyfry się nie powtarzają.
Przeglądnąłem rozwiązania w innych tematach, ale mam jakieś zaćmienie i nie potrafię zrozumieć
tamtejszych rozwiązań, proszę o pomoc
10 kwi 21:15
Nex: Refresh
10 kwi 22:47
Nex: Refresh
10 kwi 23:37
pomocnamariola: późna godzina, a rozwiązań tego zadania sporo w internecie.
Jutro poczytaj ze zrozumieniem i świeżym umysłem
10 kwi 23:44
Adamm: a)
wybrać liczbę nieparzystą możemy na 6*4 sposobów
liczbę której cyfry należą do zbioru {1; 3; 6} na 3*3 sposobów
nieparzystą które cyfry należą do {1; 3; 6} na 3*2
|A|=3*3+6*3−3*2=21
|Ω|=6
2
10 kwi 23:48
Adamm: myślę że z przykładem b) już sobie poradzisz
10 kwi 23:51
Nex: Dlaczego liczbę nieparzystą możemy wybrać na 6*4 sposobów?
11 kwi 09:36
Jerzy:
Bo masz 6 liczb , z czego tylko 4 nieparzyste.
11 kwi 09:39
Nex: | | 7 | |
Odp w podpunkcie a ma wyjść P(A)= |
| |
| | 12 | |
Dalej nie rozumiem, jeżeli liczba ma być nieparzysta wtedy jedyną możliwością będzie połączenie
cyfry parzystej i nieparzystej, więc mamy 4 cyfry nieparzyste i 2 parzyste, czy to nie będzie
wtedy 4*2?
11 kwi 09:46
Nex: | | 3 | |
Przepraszam w podpunkcie a ma wyjść |
| |
| | 4 | |
11 kwi 09:47
Jerzy:
Losujesz 2 cyfry. Aby utworzona liczba była nieparzysta, to na końcu musi mieć cyfrę
nieparzystą (1,3,7.9) − 4 mozliwości, a na pierwszym miejsu jest dowolna spośród cześcu,
czyli: 6*4
11 kwi 09:48
Jerzy:
|AI = 24 + 9 − 6 = 27
IΩ| = 36
11 kwi 09:56
Nex: Wszystko się zgadza, dziękuje za pomoc
11 kwi 10:08